3.4.2010 krajský přebor Kaplice

07.04.2010 08:16

Sobotní závod v Kaplici otevřel letošní jihočeský krajský přebor v motokrosu – Dirty Kingdom Cup 2010. I když většinu jezdců, odkázaných v přípravě na sezónu na domácí tratě, zbrzdila letošní dlouhá zima a rozehřálo je po mrazivé noci až dopolední jarní sluníčko, pustili se do závodění s chutí a v hojném počtu.
V nejmenších osmdesátkách dominovalo v obou jízdách trio v dresech Motosportu Chýnov – Daniel Kička, Václav Chvojka a dvanáctiletý Rakušan Lukas Prammer, který loni úspěšně prošel českým mistrovským seriálem pětašedesátek. Na dalších místech patnáctičlenného pole s několika malými šedesátkami, dojížděli Dominik Hůla, Jan Petráš a Roman Votava. Chyběli Vašek Kovář a Ruda Plch, kteří byli již na cestě na soustředění juniorů ve Francii.


Stopětadvacítky postrádaly Martina Fiňka, který doléčuje zraněnou ruku, ale velké závody předvedla v obou jízdách trojice Jan Cimbulka, Jiří Adámek a Michal Majer. Honza Cimbulka má letos zajímavé ambice a potvrdil dobrou formu, Jirka Adámek přešel na čtyřtaktní dvěstěpadesátku a velice si chválil. Na motocyklu toho zatím moc nenajezdil, ale projevila se poctivá zimní příprava v posilovně. Ta chybí Michalu Majerovi. Na jeho jízdu je radost se dívat – než mu dojde dech. Na dalších místech dojížděli mladý Rakušan Bermanschläger, zkušený Jan Votruba a patnáctiletý domácí Damián Kozlov. Potěšilo i umístění dalších – jihlavského Peciny, Milana Šťastného, Martina Adámka, Hejpetra, Pauknera, Hrdiny, nebo Dana Kičky na osmdesátce.


Zdeněk Blábolil není sice po podzimních zraněních ještě úplně fit, na jeho jízdě to ale nebylo znát a konkurenci několika kvalitních jezdců třídy open nechával za sebou v uctivém odstupu. Nejblíž se dostali Martin Kuklík a Lukáš Houdek, obdivuhodně rychlí byli jihočeští „staří mistři“ – Jan Mrázek a Jan Froněk. Na opět vylepšeném motocyklu VM 610 se představil nový jezdec projektu, kladenský Martin Vaněček. Trochu padal a musel dohánět, ve druhé rozjížďce ale jezdil dlouho druhý a on i motocykl zanechali dobrý dojem. Ten zanechal i Damík Kozlov, který se s oupny svezl ve druhé jízdě a dojel osmý. Svézt se chtěl i Honzík Votruba, hned po stratu měl ale smůlu a domů odjížděl notně potlučený – přejme mu, aby byl zase brzy v pořádku.


V kategorii Veterán bude asi letos opět kralovat Milan Heřman, i když v první jízdě ho zlobil dobřichovický Roman Skalka. Trochu se ztrácel Jan Roziňák, na jehož oblíbenou pozici útočili Polák, Strejček, Chromý, Zdeněk Svoboda, nebo Cihlář.


Hobisté, letos Amatéři, se pro velký zájem rozdělili do dvou skupin. Té silněší veleli Jaroslav Nejedlý, Jan Klatovský a Petr Stibůrek, obě jízdy druhé skupiny vyhrál Lukáš Vlk. I jízdy této třídy jsou zajímavé – díky trochu nestabilní výkonnosti jezdců končí každá rozjížďka jiným pořadím a závody tak nepostrádají moment překvapení.
Příznivci jihočeského motokrosu se tedy dočkali. Příště – 25.dubna - se mohou vypravit do Nihošovic u Volyně, kde seriál krajského přeboru pokračuje druhým závodem.

Výsledky
třída 80 ccm - 1. D.Kička 50, 2. V.Chvojka 44, 3. L.Prammer 40, 4. D.Hůla 36, 5. J.Petráš 32, 6. R.Votava 30; 
třída MX2 - Motopartner - 1. J.Cimbulka 50, 2. J.Adámek 44, 3. M.Majer 40, 4. M.Bermanschläger 34, 5. J.Votruba 33, 6. D.Kozlov 29; 
třída Open - Ride4stars - 1. Z.Blábolil 50, 2. M.Kuklík 44, 3. L.Houdek 40, 4. J.Mrázek 36, 5. J.Douša 30, 6. J.Froněk 30, 7.M.Vaněček 29; 
třída Veterán - 1. M.Heřman 50, 2. R.Skalka 44, 3. P.Polák 38, 4. J.Chromý 38, 5. L.Strejček 30, 6. J.Roziňák 29;
třída Amatér 1 - Prodej kávy.cz– 1. J.Klatovský 43, 2. J.Nejedlý 43, 3. P.Stibůrek 38, 4. P.Janošťák 36, 5. M.Lurský 32, 6. M.Haringer 32 ; 
třída Amatér 2 - Prodej kávy.cz– 1. L.Vlk 50, 2. Z.Veselý 40, 3. L.Korytar 34, 4. M.Vaníček 34, 5. M.Štefl 32, 6. O.Homolka 29.