Velké Netolice

18.05.2010 15:30

 

Řadu let bývala netolická trať dějištěm velkých závodů, mistrovství republiky tu bylo všedním hostem. Příznivci netolického závodiště na ně s nostalgií vzpomínají a čekají, kdy se tam znovu objeví. V sobotu ožívaly vzpomínky zvlášť silně – vždyť i regionální přebor může mít atmosféru velkého závodu. A třetí závod jihočeského krajského přeboru – Dirty Kingdom Cupu 2010, který se na netolické trati jel, tuto náladu opravdu měl. Nejen zásluhou velké jezdecké účasti, ale i kvalitního obsazení všech tříd, kdy vedle domácích jezdců, z nichž zvlášť mladí ukázali pokroky, startovala řada významných závodníků, kteří dokázali dát předháňkám pořádné tempo!

 

Obě hlavní třídy –MX2-Motopartner a OPEN-Ride4stars.cz - měly hned několik horkých favoritů, kteří svým uměním potěšili i náročné fanoušky motokrosu; v téměř čtyřicetičlenném poli většiny jízd ale bojovaly s velkým zaujetím i skupiny jezdců stejné výkonnosti, takže v každé rozjížďce bylo pořád co sledovat, od startu až do poslední minuty. Netolická Ingilinka patří k rychlým tratím bez velkých umělých překážek, předchozí deště ji ale na několika místech poznamenaly, a tak třeba bahnitý úsek a hluboké vyjeté koleje před krátkým strmým výjezdem daly několikrát pořádně zabrat i zkušeným borcům.

Na startu MX2 se opět objevil Martin Finěk, začal výborně, ale hned v úvodu závodu musel odstoupit. Dobře začal i David Soldát, zdržel se ale kolizí a později také odstoupil. Čelo potom ovládl další rychlý junior, Západočech Rudolf Weschta, sledován zkušeným Václavem Haasem, mladým Jihočechem, jemnickým Davidem Čermákem a dalšími rychlými jezdci kaplického střediska – Michalem Majerem, Jiřím Adámkem, domácím netolickým Lukášem Pauknerem, Vítem Žižkou, Jakubem Košnářem, který letos na sebe upozorňuje dobrými výkony, i mladým Rakušanem Manuelem Bermanschlägerem, startujícím za Motosport Chýnov. Začátek druhé jízdy patřil Davidu Soldátovi a Vítku Žižkovi, pak ale opět převzal vedení Ruda Weschta, sledován Soldátem a Václavem Haasem. David Čermák se zdržel na startu, dotáhl se dopředu, v závěru ale vzdal, stejně jako Haas. Po suverénním výkonu zvítězil celkově Rudolf Weschta, stejně zaslouženě získali další místa Michal Majer a Jiří Adámek. Závod příliš nevyšel Janu Cimbulkovi, body, které si vyjel, mu ale stačily k udržení celkového vedení v přeboru.

Favority třídy OPEN byli David Čadek, Petr Masařík a Zdeněk Blábolil, na předních místech byli očekáváni také mladí jezdci Michal Gregor a Martin Vaněček, votický Jan Douša, zkušení Pražáci Tomáš Petermann a Adolf Straka, jihočeští bardové Jan Froněk a Jan Mrázek a řada dalších závodníků vyrovnané kvality, kteří slibovali udělat z jízd této kubatury vrcholy sportovního odpoledne. To se také podařilo a oba závody byly velkou podívanou. David Čadek si nenechal vedení vzít ani na chvíli, svoje druhé místo držel s přehledem i Petr Masařík, ale o další místa se vedly tuhé boje. Hned na počátku prvního závodu se zdržel jeden z favoritů, Zdeněk Blábolil, a předvedl krásnou stíhací jízdu, aby se dostal zpět na „svoje“ třetí místo. Ze ztracené poslední pozice se podobně prokousával dopředu i Tomáš Petermann a také on byl úspěšný. Za vedoucí trojicí skončili v obou jízdách Michal Gregor, Martin Vaněček a Jan Douša; Jan Mrázek a Jan Froněk drželi opět krok s mladými, s Janem Polívkou a rakouským juniorem Michaelem Prammerem. S pardubickým Janem Dejlem, který jezdí na jihu Čech hezké závody, neztrácel kontakt Lukáš Fiala, v první jízdě se dařilo i Martinu Rybákovi. Ale v celém poli jezdců se v obou jízdách, stejně jako v závodech slabší třídy, odehrávaly souboje vyrovnaných dvojic, nebo skupinek závodníků, které svou zajímavostí poutaly pozornost diváků.

Jejich pozornost nemusela klesat ani při jízdách veteránů: i zde bylo početné a dobře obsazené pole jezdců – Zdeněk Velký, Jaroslav Potůček a Petr Přibáň doplnili jihočeskou špičku a zrychlili závod, i když neohrozili Milana Heřmana, který svoje vedoucí postavení obhájil i po slabším startu v první jízdě. Vedle Jana Roziňáka zajeli dobrý závod také Strejček, Cihlář, Chromý, Gubáni, nebo Tichý, a jako vycházejíci hvězda jihočeského veteránského nebe opět zazářil pelhřimovský Petr Kölbl v dresu Pacova.

Nejmenším osmdesátkám chyběl na startu Vašek Kovář, který odpočíval po zahajovací evropské rundě, a Dan Kička - ten doléčoval zranění po nešťastném pádu v závodě rakouského mistrovství. Řízení věci se proto opět ujal Vašek Chvojka, kterému ale v obou jízdách výborně sekundoval dvanáctiletý Rakušan Lukas Prammer – oba jeli za Motosport Chýnov. Za nimi se drželi už zkušenější mladíci Honza Vykutil z Králova Dvora a pražský Ada Straka, na ně se v obou jízdách dotáhli kaplický Ruda Plch a další z chýnovských, Ondra Krejčí – oba si (stejně jako Prammer) teprve zvykají na osmdesátky po úspěšných sezónách na šedesátkách. Se šedesátkou o sobě letos pořádně dává vědět devítiletý Ota Horák, který byl před týdnem druhý v zahajovacím závodě juniorského mistrovství v Jiníně. Taky v Netolicích držel krok s většími motocykly, i když ho ve druhé jízdě zdržela proražená pneumatika. V docela početném poli osmdesátek a šedesátek si úspěšně vedli i Hůla, Brejcha, Plachý, nebo čižický Görges.

V závodě amatérů se řadě jezdců dařilo jen v jedné jízdě a tak dobrého celkového výsledku dosáhli ti, kteří se dík přípravě, nebo větším zkušenostem dokázali prosadit v obou rozjížďkách. Vedle Jana Klatovského to byl dnešní třicátník, kdysi nadějný junior Jindřich Holek z Vodňan, který se letos objevil na trati krajského přeboru poprvé; třetí místo získal díky vítězství ve druhé jízdě Petr Stibůrek. Obě doplňkové jízdy nekvalifikovaných jezdců vyhrál Jaroslav Jirásek z Písku.

Dobře připravený netolický závod měl vysokou sportovní úroveň, přálo mu počasí a mohl svou úrovní uspokojit i náročné diváky. Těch ale bylo, jak už to bohužel u těchto závodů bývá, poměrně málo. Pro ty, co zmeškali, se nabízí další možnost: čtvrté kolo krajského přeboru se pojede na šumavských stráních v Žáru u Vacova, v sobotu 5.června. Přijeďte se podívat!

 

Výsledky

Třída 80 ccm - 1. V.Chvojka 50, 2. L.Prammer (A) 44, 3. J.Vykutil 40, 4. A.Straka 36, 5. R.Plch 32, 6. O.Krejčí 30; třída 65 ccm – 1. O.Horák, 2. J.Bárta, 3. A.Vrchlavský; KP po 3 závodech - 1. Chvojka 141, 2. Prammer 84, 3. Petráš 82, 4. Hůla 81, 5. Kička 80, 6. Horák 78;

Třída MX2- Motopartner - 1. R.Weschta 50, 2. J.Adámek 36, 3. M.Majer 35, 4. V.Haas 29, 5. L.Paukner 29, 6. J.Košnář 27, 7. V.Žižka 26, 8. M.Bermanschläger (A) 26; jezdci lic.B - 1. J.Adámek, 2. M.Majer, 3. M.Bernaschläger; KP celk. - 1. Cimbulka 114, 2. Majer 105, 3. J.Adámek 101, 4. Soldát 65, 5. Paukner 65, 6. Čermák 60, 7. Bermanschläger 60, 8. Votruba 60;

Třída OPEN- Ride4stars.cz - 1. D.Čadek 50, 2. P.Masařík 44, 3. Z.Blábolil 40, 4. M.Gregor 34, 5. M.Vaněček 34, 6. J.Douša 30, 7. J.Froněk 26, 8. J.Mrázek 26; jezdci lic.B - 1. J.Froněk, 2. J.Mrázek, 3. L.Fiala; KP celk. - 1. Blábolil 130, 2. Čadek 100, 3. Mrázek 100, 4. Vaněček 97, 5. Froněk 69, 6. Dejl 63, 7. Douša 60, 8. Štěrba 54;

Třída Veterán - 1. M.Heřman 50, 2. Z.Velký 44, 3. J.Potůček 40, 4. P.Přibáň 36, 5. P.Kölbl 31, 6. J.Roziňák 29, 7. Bárta 27, 8. L.Strejček 26; vet.nad 50 - 1. Z.Velký, 2. J.Potůček, 3. J.Roziňák; nad 60 - 1. J.Procházka, 2. B.Kraus, 3. J.Cipro; KP celk. - 1. Heřman 150, 2. Roziňák 98, 3. Strejček 83, 4. Bárta 80, 5. Polák 76, 6. Cihlář 72, 7. Gubáni 67, 8. Chromý 65;

Třída Amatér- Prodejkávy.cz - 1. J.Holek 45, 2. J.Klatovský 42, 3. P.Stibůrek 38, 4. T.Korytar 28, 5. T.Morávek 28, 6. P.Janošťák 28, 7. D.Vrábek 26, 8. M.Diviš 24; 2.závod - 1. J.Jirásek, 2. F.Brusnický, 3. J.Vaněk; KP celk. - 1. Klatovský 111, 2. Janošťák 109, 3. Nejedlý 88, 4. Korytar 85, 5. Häringer 85, 6. Stibůrek 81, 7. Morávek 81, 8. Lurský 74.