Profi Auto Iveco Cup 2010 Pacov

05.05.2010 08:10

Domácí motokrosová sezóna se sotva rozbíhá a už tu byl první závod mezinárodního mistrovství republiky – Profi Auto Iveco Cup 2010 v Pacově. A v přeplněném parkovišti nejen téměř všichni domácí zájemci o mistrovské body, ale i řada zahraničních hostů – výpravy z Rakouska, Polska a Maďarska - a pro reprezentaci špičkových týmů a potěšení diváků také hned několik úspěšných účastníků motokrosového mistrovství světa! Pro řadu zejména mladých závodníků tak bylo dost těžké dostat se do závodu, pokud se tam ale dostali mohli uspět, protože ne všichni ze zahraničních účastníků se dokázali na pacovské trati prosadit. Trochu zkrátka přišli i fandové nejznámějších jihočeských závodníků – ty pronásledovaly zdravotní problémy a největší hvězdu, Martina Michka, nepředvídané technické potíže. Ale velký výkon odvedl strakonický David Čadek a fandit jsme mohli i výborným rakouským jezdcům, jedoucím pro takřka domácí Motosport Chýnov.
„Stopětadvacítky“, třídu MX2 výrazně oživila trojice rychlých cizinců – Florent Richier a Philipp Ringofer, startující za tým Osička a Ital Maco Maddi z týmu Delta. V obou jízdách obsadili čelo závodu a sekundovat jim dokázali jen dva naši nejrychlejší z tréninku – Josef Kulhavý a Marek Sukup. František Smola se zatím neprosadil kvůli zranění a tak se na dalších místech objevila známá domácí jména – Romančík, Kosmák, Paul, Slovák Tomáš Šimko a další. Teprve ve druhé jízdě se v desítce objevil i mladý Estonec Indre Magi, Maďar Bence Svoboda a Kurt Machtlinger, zatímco Polák Zdunek, nebo Philipp Karner se v závodě neprosadili. Největší jihočeská naděje – Martin Finěk musel jen přihlížet – na podzim zlomená ruka špatně srůstala, proto musel podstoupit další operace a ještě chvíli potrvá, než bude připraven vrátit se k ježdění. Z Jihočechů závodili ještě David Soldát, David Čermák a poprvé se na stopětadvacítce objevil i protivínský Vašek Kovář. Chce ještě letos dojezdit osmdesátky, i když se přes zimu vytáhl a začíná být na malý motocykl velký a těžký, s „velkým“ motocyklem se musí teprve sjet. Ale do závodu se dostal a obě jízdy dokončil, takže se začátkem může být spokojený.
Třída MX3-OPEN byla ochuzena o souboj dvou účastníků mistrovství světa MX1 – Martina Michka a výborného Maďara Kornela Nemetha. Michkův motocykl řekl ne a tak jen ve dvou čestných kolech na začátku druhé jízdy mohl Martin ukázat, že by byl Kornelovi víc než rovnocenným soupeřem. Németh tak odjezdil obě jízdy s přehledem v čele. Za ním se objevil po loňském zranění opět dobře připravený Martin Žerava, a s chutí jeli i ostatní – Čepelák, Bartoš , Zaremba, Brabec. Prapor Jihočechů drželi nejvýše David Čadek, který pro soběslavský mototým SPEED dobyl dvě šestá místa a Rakušan Manuel Obermair za Chýnov, kterému vyšla druhá jízda, ve které dojel pátý. Zdeněk Blábolil musí také doléčit loňská zranění – první jízdu dojel se sebezapřením, ve druhé to už nešlo a musel vzdát hned po prvním kole.
Před dvaceti lety, po rozpadu starého systému výchovy motokrosových talentů, tvořili kádr vyspělých jezdců odchovanci jinínského Střediska vrcholového sportu. Po dvaceti letech se dva z nich stali veterány, nic nezapomněli a ukazují ostatním, jak by asi měl veteránský motokros vypadat. Jan Froněk se připojil ke kamarádovi Mirkovi Kučírkovi a ovládli čelo své kategorie, za frekventanty pražské Dukly je následoval Zdeněk Špaček, který se Zdeňkem Velkým a Jaroslavem Potůčkem současně vévodil kategorii nad 50 let. V Pacově se příliš nedařilo dalším Jihočechům, Milan Heřman ani Jiří Hrobský nebyli asi se svými výsledky příliš spokojeni.
Pacovští pořadatelé se svého úkolu zhostili jako vždy výborně. O oblibě závodu svědčila opět velká návštěva diváků, bohužel někdy dost neukázněných. Velká část trati je oplocena, pohyb uvnitř areálu umožňuje několik podchodů, přesto je stále oblíbenou zábavou přecházení trati během závodů, jednotlivci i rodinnými výpravami včetně dětí. Pro příště je to logistický námět k zamyšlení.
Zahájení letošní domácí mistrovské sezóny se ale opravdu vydařilo. Pokračování bude v neděli 16.května ve Stříbře.

 


Výsledky
Třída MX2 – 1. jízda – 1. Fl.Richier (FRA), 2. J.Kulhavý, 3. P.Ringhofer (AUT), 4. M.Maddi (ITA), 5. M.Sukup, 6. J.Romančík; 2. jízda – 1. M.Maddi, 2. M.Sukup, 3. P.Ringhofer, 4. Fl.Richier, 5. J.Kulhavý, 6. F.Smola;
Třída MX3-OPEN – 1. jízda – 1. K.Nemeth (HUN), 2. J.Čepelák, 3. M.Žerava, 4. P.Bartoš, 5. J.Zaremba, 6. D.Čadek; 2.jízda – 1. K.Nemeth, 2. M.Žerava, 3. J.Čepelák, 4. J.Zaremba, 5. M.Obermair (AUT), 6. D.Čadek;
Třída Veterán (celkově) – 1. M.Kučírek, 2. J.Froněk, 3. Z. Špaček, 4. T.Hrdinka, 5. B.Krč; Veterán nad 50 let – 1. Z.Špaček, 2. J.Potůček, 3. Z.Velký.

 

Autor: Petr Starý