Krajský přebor Nihošovice

05.05.2010 08:12

Parkoviště závodních strojů téměř ucpané účastníky, příjemné jarní počasí a napínavé boje ve všech rozjížďkách – tak vypadal druhý závod jihočeského krajského přeboru, Dirty Kingdom cupu 2010, v neděli 25.dubna v Nihošovicích u Volyně. Domácí startovní pole bylo opět doplněno řadou kvalitních jezdců ze sousedních oblastí, kteří svými dobrými výkony přispěli k zajímavému průběhu celého sportovního odpoledne.
Favorit osmdesátek, táborský Daniel Kička, prorazil v první jízdě gumu, a tak ho v čele zastoupil chotěbořský Vašek Chvojka v barvách Motosportu Chýnov. I když Danovi druhá jízda vyšla (přes zraněnou ruku ze závodu stopětadvacítek), druhé místo stačilo Chvojkovi k celkovému vítězství a k posunu na vedoucí místo v průběžném pořadí přeboru. Poprvé na osmdesátce, a hned celkovým druhým místem, bodoval dvanáctiletý kaplický Ruda Plch. Ten byl ještě plný dojmů z týdenního soustředění mladých nadějí, připraveného ve velkoryse zařízeném francouzském výcvikovém středisku Evropskou motocyklovou unií. Zúčastnil se ho počátkem dubna spolu s protivínským Vaškem Kovářem. Oběma přinesla akce řadu podnětů, Vašek tam navíc prokazoval dobrou formu, kterou potvrdila zpráva, která do nihošovického depa dolétla až z daleké Litvy: Vašek Kovář vyhrál první jízdu zahajovacího závodu mistrovství Evropy třídy 85 ccm! Vyhrál nakonec i celý závod, když ve druhé jízdě byl třetí, a vede mistrovství své třídy o bod před Němcem Boggersem!
Třetí v krajských osmdesátkách byl nakonec velešínský Honza Petráš, dobře zajeli i Vlasta Dolák, Středočeši Podmol a Polák a se šedesátkou se opět prosadil i Ota Horák.
Velkým favoritem stopětadvacítek, třídy MX2, byl pražský Pavel Kejmar. Nepovedla se mu ale první jízda a tak i když druhou vyhrál, celkové vítězství získal rychle se rozjíždějící David Soldát, i když i on musel ve druhé jízdě dohánět ztrátu. Třetí byl osmnáctiletý David Čermák z Jemnice, kterému nihošovická trať sedí. Po loňských zdravotních problémech se na začátku nové sezóny zdá být znovu při chuti. Rychlý byl i Jirka Adámek, ale padal a obě jízdy pak byly ne zcela úspěšnými stíhačkami. Dobrý výsledek udělali opět hrdějovický Jan Cimbulka, Michal Majer, pražský Ondřej Helmich a sušický Jiří Marc. Ve výsledcích trochu zapadl Jaroslav Kolman, který představil exotickou čínskou dvěstěpadesátku Shineray.
Hojně obsazeným oupnům, které zajely hezké a vyrovnané závody, dominovala pětice zatraceně rychlých jezdců, kteří jeli pro diváky a svými výkony je opravdu nadchli. Zdeněk Blábolil, Pavel Kejmar, Jan Mrázek, Martin Vaněček, ale hlavně David Čadek v čele předváděli jízdu hodnou daleko vyššího vstupného, než jaké se vybírá na krajském přeboru. Však také změřili celý zbytek startovního pole (který se nijak neloudal) nejméně o kolo. V první jízdě dojel za Čadkem lídr této třídy Zdeněk Blábolil, ve druhé předvedl svou představu, jak se má na nihošovické trati jezdit, její autor a opatrovník, letošní čtyřicátník Jan Mrázek. Jel jako lupič a při pohledu na jeho rychlou a technicky čistou jízdu se musel leckterý mladík červenat. Dobře jel i další čtyřicátník, Jan Froněk, v první jízdě si ale škrtl rukou o pneumatiku v zatáčce a pro bolest musel druhou vzdát. Třetí dojel v obou jízdách Pavel Kejmar, za ním dojížděl Martin Vaněček, který se dobře sjíždí se šestistovkou VM. Michal Gregor se objevil letos poprvé, nedoléčené rameno mu ale asi nedovolilo dokončit druhou jízdu. Na dalších místech byli úspěšní strakonický Jaroslav Štěrba a pardubický Jan Dejl.
Startovní pole veteránů oživili Pražáci Helmich, Polák a Strejček a táborský Pavel Cihlář, kromě Helmicha si ale nikdo nedovolil ohrozit vedoucího Milana Heřmana, který opět vyhrál obě jízdy. Jan Roziňák výsledkem své druhé jízdy napravil zaváhání v prvé, vpředu skončili také Pavel Bárta a nová tvář, pelhřimovský Petr Kölbl.
Trochu nepřehledné pole amatérů se začíná zvolna formovat. Závod v Nihošovicích vyšel nejlépe vyšebrodskému Pavlu Janošťákovi, který se také po dvou závodech dostal do čela celkového pořadí před známými jmény – Janem Klatovským a Jaroslavem Nejedlým. Jízdy útěchy nekvalifikovaných jezdců se staly kořistí Richarda Hejhala a Petra Kunce.

Druhý závod letošního jihočeského krajského přeboru určitě nezklamal očekávání svých příznivců a fanoušků motokrosového sportu. Nezklame je jistě ani další závod, který se jede v sobotu 8.května v Netolicích.
 

 

Výsledky
Třída 80ccm: 1. V.Chvojka 47, 2. R.Plch 40, 3. J.Petráš 34, 4. Vl.Dolák 31, 5. D.Kička 30, 6. O.Horák 28; KP celk.po dvou závodech – 1. V.Chvojka 91, 2. D.Kička 80, 3. J.Petráš 66, 4. D.Hůla 62, 5. O.Horák 55, 6. V.Dolák 54;
Třída MX2- Motopartner: 1. 1. D.Soldát 43, 2. P.Kejmar 41, 3. D.Čermák 40, 4. J.Cimbulka 40, 5. O.Helmich 38, 6. M.Majer 30; B-lic. – 1. M.Majer, 2. J.Adámek, 3. M.Šťastný; KP celk. - 1. J.Cimbulka 90, 2. M.Majer 70, 3. J.Adámek 65, 4. J.Votruba 60, 5. M.Šťastný 44, 6. D.Soldát 43;
Třída Open- Ride4stars.cz:
1. D.Čadek 50, 2. Z.Blábolil 40, 3. P.Kejmar 40, 4. J.Mrázek 38, 5. M.Vaněček 34, 6. J.Štěrba 28; B-lic. – 1. J.Mrázek, 2. J.Štěrba, 3. D.Zeman; KP celk. - 1. Z.Blábolil 90, 2. J.Mrázek 74, 3. M.Vaněček 63, 4. D.Čadek 50, 5. J.Štěrba 47, 6. M.Kuklík 44;
Třída Veterán: 1. M.Heřman 50, 2. O.Helmich 42, 3. J.Roziňák 40, 4. P.Polák 38, 5. P.Cihlář 31, 6. P.Bárta 28; vet.50let – 1. J.Roziňák, 2. J.Hájek, 3. J.Pokorný; KP celk. – 1. M.Heřman 100, 2. P.polák 76, 3. J.Roziňák 69, 4. P.Cihlář 58, 5. L.Strejček 57, 6. P.Bárta 53;
Třída Amatér- Prodejkávy.cz: 1. P.Janošťák 45, 2. T.Korytar 42, 3. T.Morávek 4. M.Diviš 33, 5. M.Häringer 31, 6. M.Volena 28; skup.B – 1. P.Kunc, 2. A.Kouba, 3.S.Dobrovodský; KP celk. - 1. P.Janošťák, 2. J.Klatovský, 3. J.Nejedlý, 4. M.Häringer 63, 5. M.Lurský 55, 6. T.Morávek 53.

Autor: Petr Starý