Junioři Jinín

05.05.2010 08:13

V jihočeském Jiníně u Strakonic, na trati, která pamatuje sportovní začátky řady našich předních jezdců, bylo prvomájovým závodem otevřeno letošní mezinárodní mistrovství ČR v juniorském motokrosu, jako memoriál loni tragicky zesnulého Michaela Špačka. Věkové omezení juniorských tříd přináší každoroční obměnu jejich jezdeckého složení, což je na začátku sezóny zárukou zajímavosti mládežnických závodů, doplněnou ještě očekáváním jak se který z talentů přes zimu připravil, jaké udělal pokroky a s jakými nadějemi vstupuje do nové sezóny. 
K zajímavosti závodu přispělo i škodolibé počasí: po nočním dešti se ráno malí i velcí závodníci brodili bahnem a když trať trochu oschla, vyjeli si na ní jednostopou pěšinu, známou jinínskou jednokolejku, na níž se odpoledne při závodě dost těžko předjíždělo. Záleželo proto na dobrém startu a jezdecké zkušenosti. Ale na místě byla i odvaha, jakou jsme viděli i u nejmenších závodníků, kteří se se svými padesátkami na malých kolečkách odvážně vrhali mimo vyjetou stopu do oraniště startovní roviny.
Těch úplně nejmenších bylo jen třináct, ale závodili ostošest a vedoucí čtveřice – Dušek, Kraus, Stupka a malý Rakušan Marcel Stauffer - jela napínavý závod, v němž se pořadí měnilo v průběhu celé jízdy, až do cíle.
Nejmenší mistrovské třídě, pětašedesátkám, ubude vždycky po sezóně pár jezdců, kteří postoupí do vyšší třídy, přibude pár nováčků a dopředu se protlačí i ti, kteří na sobě přes zimu pracovali a zužitkovali nabyté zkušenosti. A tak se vedle předpokládaných špiček, Jakuba Terešáka a Rakušana Michaela Sandnera, objevil jako překvapivý vítěz kvalifikace Východočech Jakub Novotný, Slovák Samuel Belanský, nebo Roman Maliha z chrudimského Zejaxu. V závodě pak hodně záleželo na dobrém startu, protože předjíždění bylo obtížné, a tak řada malých závodníků, kteří uspěli v jedné jízdě, vyšla ve druhé naprázdno a naopak. Začátek první jízdy patřil dvojici Terešák – Sandner před Malihou a Novotným, Slovákem Posluchem a Moravákem Kolajou. Sandner ale spadl a ztratil naději na dobré umístění, dojel nakonec patnáctý. Zvítězil Kuba Terešák před Malihou a Novotným, sedmý dojel nenápadný Jihočech Ota Horák z Motosportu Chýnov. Ve druhé jízdě se pořadí opět zamíchalo, vedení se ujal Sandner před Terešákem a nepustil ho až do cíle, třetí dojel Ota Horák před předloňským vítězem padesátek Patrikem Borovičkou, který se vrátil po roční pauze, Kolajou a Belanským. Kuba „Vostříž“ v součtu jízd zvítězil, ale dvě dobrá umístění vynesla Otovi Horákovi a chýnovskému Motosportu celkové druhé místo, k němuž Michael Sandner přidal ještě místo páté. Chýnovský klub, vlastně Evžena Zadražila, je nutno pochválit i za zpestření startovní listiny našich mistrovských závodů o kvalitní rakouské jezdce – na druhé straně je i pro mladé Rakušany účast na našich závodech zajímavá, protože jejich mistráky začínají třídou 85 ccm, takže u nás se třeba malí šedesátkaři mohou svézt v rovnocenné a kvalitní konkurenci své třídy.
Otevřené a s napětím očekávané byly jízdy osmdesátek. Po odchodu Davida Šímy a Jana Hlavy do vyšší třídy a neúčasti Vaška Kováře, který jel „Evropu“, napadala pro čelná umístění jména Východočechů Drdaje a Procházky, nebo táborského Daniela Kičky. V kvalifikaci ale zazářil Moravák Jakub Zmeškal, Martin Krč, nebo Filip Podmol a vpředu byl i vítěz prvního rakouského mistráku Maxmilián Hartl – nabídka byla proto hodně široká. Čelo první jízdy pak ovládla čtveřice Zmeškal, Drdaj, Kička a Procházka – ten ale zaváhal a klesl dozadu, naopak Dan Kička se probojoval do čela a přivedl za sebou dvojici Drdaj-Hartl vítězně do cíle. Čtvrtý dojel Zmeškal, pátý Krč a šestý Marek Krejčí z Motosportu Málkov. Druhá jízda byla sólem Dominika Procházky, za ním přijel Daniel Kička před Filipem Podmolem, čtvrtý byl opět Jakub Zmeškal, pátý Hartl a šestý Drdaj. Celkově zvítězil Daniel Kička pro MX Team Osička před Drdajem z týmu Mňuk Vysoké Mýto a Jakubem Zmeškalem ze SMS Morava, čtvrtý dojel pro Motosport Chýnov Maxmilian Hartl. Další dva chýnovští Rakušané, Gerhadter a Prammer bodovali vždy jen v jedné jízdě, lépe na tom byl Vašek Chvojka, kterému vyšla první jízda a byl celkově jedenáctý. Překvapivě se ztráceli členové rodinného týmu Dobešových, když i Jirka, který si loni jezdil pravidelně pro bramborové medaile, získal jen jeden jediný bod. Obě jízdy osmdesátek nadchly svou bojovností a vyrovnaností početné skupiny špičkových jezdců – i další závody budou jistě stejně otevřené a očekávané se stejným napětím!
Favorit nejsilnější třídy, Jaromír Romančík z litomyšlského Orionu, si natloukl před dvěma týdny na prvním mistrovském závodě v Pacově, nebylo to na něm ale znát. S přehledem odvodil obě jízdy třídy Junior 125 před sestavou zkušených jezdců – Brendlem, Bártou, Weschtou, Hanouskem, Kučerou a Uhrem. Blatenský Martin Finěk ze soběslavského Mototýmu SPEED se objevil poprvé po zranění a jednom krátkém tréninku a ukázal, že bude stejně rychlý jako dřív, zatím mu ale chyběla výdrž. Dvě pátá místa, která získal, jsou za dané situace slušným úspěchem. V Jiníně bylo poprvé uplatněno pravidlo, pomáhající uplatnění dvoudobých stopětadvacítek – z každé kvalifikační skupiny tak postoupilo patnáct čtyřtaktů a pět dvoutaktů - ty pak měly samostatnou klasifikaci. V celkových výsledcích se objevily tři dvoutakty – ambiciózní Lukáš Komprda z týmu Motoman a loňští úspěšní osmdesátkaři – Jan Hlava a David Šíma. V samostatné klasifikaci dvoutaktů se za nimi umístili Jihočeši Lukáš Paukner a Damián Kozlov. V celkové klasifikaci třídy byli z Jihočechů nejlepší Vítek Žižka za Motosport Chýnov a Matěj Hejhal z týmu SETTO Racing. Oba dojeli jednou na výborném desátém místě jednou do patnáctky – dohromady desátý a jedenáctý. V obou jízdách bodoval ještě pacovský Červenka, v té první i Jakub Košnář.
První závod českého juniorského mistrovství nezklamal očekávání. Přinesl zajímavou podívanou a těm, které zajímá i budoucnost českého motokrosu, nabídl přehlídku talentů, jejichž další sportovní vývoj bude stát za sledování.
Ke svému druhému letošnímu mistrovskému závodu se junioři sejdou v neděli 29.května v Horažďovicích.

Výsledky
Třída 50 ccm – 1. A.Dušek 47, 2. R.Kraus 45, 3. P.Stupka 40, 4. M.Stauffer(A) 34, 5.D.Scharter 34, 6. O.Bartůněk 31;
Třída 65 ccm - 1. J.Terešák 47, 2. O.Horák 34, 3. R.Maliha 32, 4. L.Kolaja 32, 5. M.Sandner (A) 31, 6. D.Srnský 26;
Třída 80 ccm - 1. D.Kička 47, 2. D.Drdaj 38, 3. J.Zmeškal 36, 4. M.Hartl (A) 35, 5. F.Podmol 34, 6. M.Krč 30;
Třída 125 Junior - 1. J.Romančík 50, 2. M.Bárta 40, 3. O.Brendl 37, 4. R.Hanousek 34, 5. J.Kučera 33, 6. M.Finěk 32, .. 10. V.Žižka 18, 11. M.Hejhal 17; tř.125 2T - 1. L.Komprda 44, 2. J.Hlava 38, 3. D.Šíma 38, 4. L.Paukner 32, 5. D.Kozlov 29.

 

 

Autor: Petr Starý